Talerze jednorazowe – z papieru czy z plastiku? Sprawdzamy
Talerze jednorazowe są wykorzystywane przede wszystkim podczas różnego rodzaju imprez plenerowych. Na rynku spotkać się można z wieloma ich rodzajami. Są to przede wszystkim talerze papierowe i plastikowe. Czym się charakteryzują i na które z nich się zdecydować? Sprawdzamy.
Jakie zalety mają jednorazowe talerze?
Talerze jednorazowe produkowane są z różnego rodzaju materiałów. Zazwyczaj jest to papier lub plastik. To naczynia, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczone do jednorazowego użytku. Po użyciu wyrzuca się je po prostu do odpowiedniego kosza na śmieci i gotowe.
Wprawdzie najlepiej prezentuje się tradycyjna zastawa ceramiczna, ale są takie sytuacje, że najlepszym wyborem są właśnie talerze jednorazowe. Przykładem są różnego rodzaju imprezy plenerowe, grille, koncerty, pikniki. Naczynia tego typu są wykorzystywane także w wielu punktach gastronomicznych np. barach i kawiarniach. Przemawia za nimi przede wszystkim wygoda użytkowania. Czasem nie ma czasu na to, aby serwować gościom jedzenie na standardowych talerzach.
Talerze jednorazowe mają sporo zalet. Są dość trwałe i wytrzymałe, a przy tym lekkie, niedrogie i higieniczne. To oczywiście naczynia dopuszczone do kontaktu z żywnością. Nie tłuką się i nie wymagają mycia. Nie sprawiają większych problemów w transporcie.
Czym cechują się talerze jednorazowe z papieru?
Naczynia papierowe jednorazowe to świetna alternatywa dla naczyń plastikowych. Są one przede wszystkim bardziej ekologiczne, bo papier dość szybko się rozkłada i nie zanieczyszcza środowiska naturalnego, tak jak plastik. Jednocześnie talerze papierowe mogą być naprawdę wytrzymałe – odporne na wilgoć i tłuszcz. Z tego powodu ich popularność na rynku nie maleje. Spotkać się można z nimi w wielu miejscach – kawiarniach, barach, fast foodach itd.
Co warto wiedzieć o jednorazowych talerzach z plastiku?
Oczywiście talerze jednorazowe z papieru to nie jedyne rozwiązanie dostępne na rynku. Wciąż wiele osób wybiera talerze jednorazowego użytku wykonane z tworzywa sztucznego. Od pewnego czasu są one jednak dość mocno krytykowane. Rzeczywiście nie należą one do najbardziej ekologicznego rozwiązania, ale mają za to inne zalety.
Naczynia plastikowe są na pewno bardzo wytrzymałe, odporne na wilgoć i tłuszcz. Z tego powodu nie ma ryzyka, że jakaś potrawa doprowadzi do ich zniszczenia. Prezentować się przy tym mogą naprawdę estetycznie. Trudno więc dziwić się temu, że cały czas mają szerokie grono zwolenników.