
Miksery kuchenne. Jak o nie dbać, aby służyły nam latami?

Miksery kuchenne są szalenie przydatne i potrafią naprawdę dużo – nowoczesne roboty planetarne czy kompaktowe, ręczne mieszadła pomagają przygotowywać fantastyczne dania. Co jednak zrobić, aby taki sprzęt mógł przetrwać próbę czasu i służyć Ci latami?
Małe nawyki robią dużą różnicę
Dbanie o miksery będzie dużo łatwiejsze, jeżeli wprowadzisz do swojej rutyny kilka drobnych nawyków. Jednym z nich jest mycie wszystkich ubrudzonych elementów tuż po użyciu. Dzięki temu unikniesz zaschniętych resztek, które później jest bardzo trudno domyć, szczególnie jeżeli są to na przykład resztki ciasta.
Po drugie, przechowuj mikser tak, by nie dopuścić do niego wilgoci ani kurzu. Wydłuży to żywotność sprzętu i ponownie oszczędzi Ci mycia kiedy już będzie wymagało to więcej czasu i wysiłku. Dodatkowo przecieranie elementów zewnętrznych z kurzu sprawi, że cały sprzęt wytrzyma dużo dłużej – konserwacja jest szalenie istotna, choć często bagatelizowana.
Dbaj o mechanizmy i części ruchome
Inny ważny aspekt wydłużania żywotności mikserów to regularna konserwacja mechanizmów, elementów ruchomych i wszystkiego, co wymaga smarowania czy przecierania.
Zaopatrz się więc w smar techniczny dedykowany urządzeniom AGD i raz na miesiąc przetrzyj i dokładnie nasmaruj zawiasy, uchwyty, wszystkie drobne, ruchome elementy miksera.
Przy modelach planetarnych zaleca się także regularne sprawdzanie stanu przekładni, bo to ona odpowiada za sprawne działanie sprzętu, szczególnie jeżeli miksujesz gęste, ciężkie masy, np. chlebowe, w dużych ilościach.
Sprawdzaj też, czy nigdzie nie czuć luzów, czy nic nie trzeszczy i nie grzechocze – usterki trzeba usuwać na bieżąco, zanim jeszcze staną się nieopłacalne w naprawie i sprawią, że staniesz w obliczu konieczności wymiany urządzenia na nowe.
Warto także kupić sprężone powietrze w puszce. Dzięki niemu usuniesz uporczywe, drobne zabrudzenia, np. okruchy, z miejsc, do których trudno jest się dostać z patyczkiem czy ściereczką.
Najczęstsze przyczyny awarii mikserów – jak uniknąć?
Jedną z częstszych przyczyn awarii mikserów jest zbyt długie ich użytkowanie. Miksery potrzebują odpocząć, szczególnie jeżeli mieszają gęste ciasta albo ubijają dużą ilość piany z białek.
Nie dopuszczaj do przegrzewania się silnika, co jakiś czas wyłączaj urządzenie, szczególnie jeżeli robi się ono gorące albo gdy poczujesz charakterystyczny zapach rozgrzanego plastiku.
Odłączaj też nieużywany sprzęt od prądu, nawet jeżeli możesz swobodnie w ten sposób przechowywać go na blacie. Ciągle podpięty kabel generuje ryzyko uszkodzeń w izolacji, gdzie mogą pojawić się mikropęknięcia, co doprowadzi do zwarcia i zniszczenia sprzętu.
Jeżeli zaś odczujesz spadek mocy, usłyszysz dziwne dźwięki, a urządzenie pracuje nieregularnie czy dziwnie, od razu udaj się do serwisu, by wychwycić usterkę na etapie, w którym jest jeszcze możliwa do naprawienia.
Myj mikser często i dokładnie, dbając o jego dokładne wysuszenie. Wówczas posłuży Ci przez wiele lat!