Jakie cechy ma dobry ekspres do kawy do gastronomii?
W branży gastronomicznej serwowanie doskonałej kawy to jedno z kluczowych zadań. Dlatego wybór odpowiedniego ekspresu do kawy do gastronomii ma ogromne znaczenie. Dobry sprzęt nie tylko zapewnia wysoką jakość napoju, ale także przyspiesza proces obsługi klientów i przyczynia się do bezproblemowego funkcjonowanie firmy. W tym artykule przyjrzymy się głównym cechom, jakie powinien mieć ekspres, by doskonale spełniał swoją funkcję w gastronomii.
Podsumowanie:
- Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy jest kluczowy dla sukcesu każdej działalności gastronomicznej. Niezależnie od tego, czy jest to kawiarnia, restauracja, cukiernia czy inny rodzaj lokalu.
- Inwestycja w wysokiej jakości ekspres może przynieść znaczące korzyści w postaci zwiększonego zadowolenia klientów, większej efektywności pracy i pozytywnego wizerunku firmy. Z tych powodów warto poświęcić chwilę na wybór odpowiedniego urządzenia.
- Dobry ekspres do kawy do gastronomii powinien cechować się wysoką wydajnością, jakością parzenia, trwałością, łatwością obsługi i konserwacji. To, który ekspres sprawdzi się lepiej – automatyczny, kolbowy czy przelewowy – zależy już od profilu konkretnej firmy gastronomicznej.
Cechy idealnego ekspresu do kawy do gastronomii
Wysoka wydajność
W gastronomii czas to pieniądz, dlatego ekspres powinien być zdolny do szybkiego przygotowania dużej ilości kawy bez strat w jej jakości. Wydajność ekspresu zależy głównie od jego mocy, ogólnej szybkości działania, a także możliwości parzenia kilku filiżanek jednocześnie.
Jakość parzenia
Dobry ekspres do kawy do gastronomii pozwala na precyzyjną kontrolę procesu parzenia i tym samym przygotowanie kawy o idealnym smaku, aromacie i konsystencji. By to osiągnąć, szukaj w urządzeniu systemu regulacji ciśnienia i temperatury wody.
Trwałość i niezawodność
Wybrany przez Ciebie ekspres powinien być solidnie zbudowany, aby podołać intensywnemu użytkowaniu w dość trudnych warunkach funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Zwróć więc uwagę, z jakiego materiału jest wykonany, czy również małe elementy wyglądają na wytrzymałe i dobrze zespolone z resztą. Sprawdź też dostępność części zamiennych lub zapewnij sobie dostęp do niezawodnego serwisu (zyskasz go między innymi w ramach wynajmu ekspresu gastronomicznego od firmy Tchibo Coffee Service).
Łatwość obsługi i konserwacji
Dobrze, jeśli ekspres do kawy do gastronomii jest łatwy w obsłudze, nawet dla personelu bez specjalistycznej wiedzy technicznej czy wieloletniego doświadczenia w branży gastronomicznej. Intuicyjny interfejs, czytelne instrukcje i bezproblemowy dostęp do podstawowych funkcji gwarantują szybkie wdrożenie nowego pracownika, a to też obniża koszty w Twojej firmie. Co więcej, ekspres musi być łatwy w czyszczeniu i konserwacji, by Twój zespół mógł bez zbyt dużego wysiłku przestrzegać wysokich standardów higieny – bardzo ważnych w gastronomii.
Jaki ekspres do kawy do gastronomii – automatyczny, kolbowy, przelewowy?
Wymienione cechy opisują przede wszystkim nowoczesne ekspresy automatyczne. To one są najczęściej wybierane do kawiarni, barów, cukierni i innych lokali gastronomicznych. Zwróć uwagę na przykład na model Coffea Professional Plus. Dużą popularnością i uznaniem w restauracjach cieszą się ekspresy kolbowe. One jednak wymagają od personelu większych umiejętności i zaangażowania w naukę obsługi. W tej kategorii warto sprawdzić model Expobar Diamant PRO. Ekspresy przelewowe to podstawowe wyposażenie przede wszystkim kantyn, stołówek i sal śniadaniowych w hotelach. Przedsiębiorcy mają do wyboru większe modele (na przykład Bravilor seria B10) lub mniejsze (na przykład Bravilor Novo).